Kersen stam.

 

Een goede vriend vroeg mij of ik wilde helpen bij het kappen van een kersenboom bij hem in de tuin. Ik mocht het hout van deze boom houden om te gebruiken voor mijn houtwerken.

Op 1 november 2014, een mooie zonnige zaterdag hebben we samen deze boom geveld. Hij stond hier al sinds 1989 en was door hun zelf geplant. Deze boom was dus al 25 jaar oud, maar nu echt op.

Na noeste arbeid hebben we de stam uit de grond gekregen. Ook hebben we enkele zeer dikke wortel delen uit de grond kunnen krijgen.

 

Donderdag 6 november

De stam die ik vandaag heb laten zagen was ongeveer 150x50 cm. Het mooie is dat dit het stuk is waar de boom uit de grond komt tot de eerste vertakking. Bij houthandel Hogendoorn te Lienden waren ze bereid om deze stam voor mij te zagen.                                                                 Een bedrijf met een uitgebreide kennis op het gebied van hout en een zeer mooie zaag machine. Bij deze zaagmachine staat de zaag vast opgesteld en wordt het hout op een zelfrijdende bok naar de zaag geduwt. Al na de eerste zaagsnede zag je de mooie tekening in dit kersenhout. Thuis aangekomen met het hout gelijk gezocht naar een plekje om dit hout eerst te laten drogen. Alles weer als stam op elkaar gelegd met houtjes er tussen om droging door de wind te vergemakkelijken ook hoop ik dat op deze manier het hout het minste gaat werken ( scheuren/krom trekken ). Hier onder enkele foto's van het zagen en het resultaat. 

 

Met de kersen stam aangekomen bij de houtzagerij. 

Hier hadden ze een "fijn" tanggetje om de boom te lossen. Scheelt weer rugklachten.

Eerst volgt er een grondige inspectie. Visueel wordt de stam onderzocht op dingen die er niet in horen te zitten. Hierna volgt nog een onderzoek met de metaal detector. Je wilt niet weten wat ze hier allemaal tegen komen als ze hout zagen. Van spijkers en bouten tot kogels en munitie. 

Hier wordt de stam op het zaagblok geladen. Dit is een soort treintje wat over rails rolt. Hier op zit een hydraulische klem waarmee ze het hout vast zetten.

Overleg na het vinden van stenen tijdens het zagen van het onderste wortel deel. Deze zijn in de loop der jaren in het hout ingegroeid. Het advies is om de onderste 20 cm er af te zagen en te hopen dat er verder geen stenen meer in zitten. Ook heb ik nu nog de keuze hoe dik ik het hout wil laten zagen. Ik heb gekozen om de stam te laten verzagen op planken van 3cm dikte. Zo zijn de platen straks handelbaar en drogen ze sneller. Mocht ik besluiten om dikkere stukken te gebruiken zal ik dus moeten gaan lijmen. Als dit goed gebeurt zie je er later niets meer van.

Al na de eerste snede wordt de mooie stuctuur zichtbaar. Hier kun je goed zien dat de zaagbok met het hout door ze zaagmachine gaat.

Halverwege de stam. Tjonge wat een mooie structuur. Ieder stukkie wordt door ons mee terug genomen . Nee, we laten echt niets achter ;-).

De delen thuis gerankschikt opgesteld. Het is bijna jammer dat het eerst moet drogen.... mijn handen jeuken.

Een plekkie gemaakt op het terras. Hier het hout netjes gestapeld met tussen hout om een zo mooi mogelijke droging te krijgen. Ik zelf vindt dit altijd een bijzonder gezicht om de vorm van de stam weer terug te zien als het hout gezaagd en gestapeld is.

Een dakje om het regenwater tegen te houden maakt het dan af.  En nu maar geduld hebben .